Eén op de zeven werknemers kampt met burn-outklachten. Wordt Nederland steeds zieker? Of wordt de diagnose te makkelijk gesteld? In Buitenhof een debat tussen Witte Hoogendijk, hoogleraar psychiatrie aan het Erasmus MC, Esther van Fenema, psychiater aan het LUMC, en Christiaan Vinkers, psychiater aan het UMC Amsterdam.

Lees meer

De beroepsverening ABvC heeft een heldere animatiefilm gemaakt over wat een register counsellor voor je kan betekenen.

Lees meer

In Sophie in de Mentale Kreukels bekijkt ze dit keer niet de wereld van botox, fillers of de mannelijke achilleshiel, maar richt ze zich op de onzichtbare rimpels die bij 1 op de 7 mensen tot burnout klachten leiden. Dat zijn meer dan 1 miljoen mensen in Nederland alleen.

Hoe komt het dat dit probleem zo groot is en steeds jonger begint? En wat moeten en kunnen we eraan doen om er voor te zorgen dat we niet bij bosjes blijven omvallen? Sophie, die zelf vier en een half jaar geleden een burnout kreeg, zoekt het uit in een confronterende zoektocht bij zichzelf, onder de mensen in haar omgeving, de collega’s uit het vak en de specialisten en ervaringsdeskundigen die er alles over kunnen vertellen.

In de eerste aflevering praat Sophie met Waldemar over de periode dat zij een burnout kreeg en zijn angst voor een terugval. Ze wordt gevolgd terwijl zij een stressband draagt om te zien op welke momenten in haar leven zij veel stress ervaart: van haar optreden bij the Roast van Gordon, tot het halen van de kinderen van school. Comédienne Ruby Wax zet Sophie op het spoor van mindfulness.

In alle vijf afleveringen praat Sophie ook met haar collega’s uit het vak. Hoe houdt Chantal Janzen haar hoofd koel? Wat deed Sander Lantinga om uit zijn burnout te komen? En over welke boeg gooit Wendy van Dijk het om gebalanceerd te blijven? En iedere aflevering probeert Sophie ook een alternatieve therapie uit; van boomknuffelen tot paardenfluisteren.

Sophie in de Mentale Kreukels is iedere dinsdagavond om 20.30 uur bij BNN op NPO 3.

Lees meer

Stress wordt vaak gezien als een vijand van je gezondheid. Het gekke is dat dit mogelijk alleen het geval is wanneer je gelooft dat stress slecht is voor je gezondheid. De gevolgen van stress voor je gezondheid, blijken afhankelijk te zijn van hoe je denkt en hoe je er mee omgaat. Wanneer je je stress-reactie ziet als nuttig om een uitdaging aan te gaan creëert dat moed en veerkracht. Psychologe Kelly McGonigal onderzocht hoe dit werkt en hoe nuttig een positieve kijk op stress voor onze gezondheid is.

Lees meer

Het is 2 januari en de feestdagen zitten er weer op. Tijd dus voor de goede voornemens, want het wegwerken van de overtollige kilo’s of proberen meer rust in je leven te krijgen kan nu echt beginnen.

Coach Rens Mesters geeft vijf tips waarmee je je goede voornemens kunt waarmaken bij Omroep Brabant. Luister hier verder…

Lees meer