Lummelen, doe eens even niks

Voor iedereen is het goed om ook lummeltijd te hebben. Daarin rust je uit en komen soms de beste ideeën in je op. Daarnaast krijg je ruimte om te genieten van wat je aan het doen bent. Niks doen en rust zijn een must voor ons mentale welzijn en niet alleen tijdens onze vakantie.

Het lijkt wel of druk doen de standaard is en we komen altijd tijd te kort. Ondanks dat we klagen over de druk, zijn we er ook stiekem wel een beetje trots op, want hoe drukker, hoe succesvoller, zo lijkt het. Dit gaat zover dat wanneer het even rustig is, de paniek toeslaat. Als er ook maar een moment van leegte of verveling dreigt, zoeken we direct afleiding in onze telefoon, televisie of wat dan ook om de lege tijd te verdrijven. We lopen hijgend achter de tijd aan en als er een leeg momentje is weten we niet hoe snel we dat moeten vullen.

Het lijkt dan ook een paradox: “De beste manier om meer gedaan te krijgen is, meer tijd besteden aan niks doen.” Dit is de slogan van Tony Schwartz, productiviteitsdeskundige. Hij stelt, dat we meer lummeltijd moeten inbouwen in onze drukke levens. Wanneer je ruimte maakt voor lummeltijd komt de rust in je hoofd weer terug, neemt je focus en concentratievermogen toe en is er weer ruimte voor je creatieve geest.

Een paar tips…

• 1 ding tegelijk, werkt beter.
• Lees je mails 2 maal per dag op vast tijdstip, maximaal half uurtje per keer.
• Handel je mailtjes in 1 keer af. Je hebt vier opties: delete, archiveer, beantwoorden binnen 2 minuten of er tijd voor inplannen in je agenda.
• Zet alle signalen, bliepjes, etc. op je laptop, tablet en smartphone uit.
• Plan ‘s ochtend wat je die dag wil gaan doen

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *