Emotionele onafhankelijkheid

Door te handelen vanuit negatieve gevoelens maak je jezelf afhankelijk. Je komt dan in actie om jezelf van die negatieve gevoelens te ontdoen. Je handelt dan bijvoorbeeld uit Angst, begeerte, somberheid of boosheid. Deze emoties doen zich in allerlei gradaties voor en we zijn er meestal niet van bewust dat ze ons in beweging zetten. Met de volgende vier stappen versterk je je emotionele onafhankelijkheid.

Allereerst moet je contact krijgen met de negatieve gevoelens waarvan je je vaak niet bewust bent dat ze de regie in je leven overnemen. Leer je gevoelens te herkennen. Zo kun je ontdekken waar je je emotioneel van afhankelijk hebt gemaakt. Waarover ben je humeurig, somber, gekwetst, angstig, verongelijkt? Onderzoek dit en durf het te voelen.

De volgende stap is inzien dat deze gevoelens zich in jou afspelen en niet in de realiteit. Dus niet in je partner, je baas, je vrienden, onze vijanden of wie of wat dan ook. We kunnen er dan dus ook mee stoppen de anderen te veranderen. Dat is namelijk stompzinnig! De negatieve gevoelens zitten in jou! Het heeft geen zin om via de buitenomweg je gemoedstoestand te veranderen. Dat is eindeloos. Er is niks mis met de werkelijkheid, deze is niet problematisch. Problemen bestaan alleen in het menselijk denken. De werkelijkheid is op zichzelf neutraal.

Identificeer je niet met dat gevoel. Zeg niet: ‘Ik ben somber’. Dan definieer je jezelf met dat gevoel. Dat gevoel heeft niks met je wezenlijke zelf te maken. Je ervaart somberheid, dat is wat anders. Dat is een tijdelijke pendelbeweging in je gemoedstoestand. Het gaat gewoon door je heen en gaat ook weer voorbij als je het met rust laat.

Tot slot, je hoeft de wereld om je heen niet te veranderen om je goed te voelen. Dat is een illusie. Ook al zou de wereld om je heen veranderen dan ben jij nog niet verandert. Je blijft dan nog steeds even kwetsbaar en gevoelig voor de omstandigheden. Jij bent degene die dus moet veranderen. De wereld om je heen is in orde wanneer jij realiseert dat je in orde bent, omdat je je goed voelt. Dan kom je in beweging vanuit je kracht in plaats vanuit je negatieve gevoelens.

Reageer jij ook vaak vanuit negatieve gevoelens? Zou je ook graag willen weten waar dat vandaan komt en hoe je hier anders mee om kunt gaan? Als coach / counsellor kan ik je hier mee helpen. Plan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek wat ik voor je kan betekenen.