Kalm en evenwichtig door een storm navigeren

Bepaalde gebeurtenissen kunnen je leven behoorlijk uit balans brengen. Soms zo sterk dat je er je niet meer tegen opgewassen lijkt. Dat je moeite hebt hetgeen dat op je pad is gekomen het hoofd te bieden. Je weet het even niet meer… Emoties overspoelen je. Soms slaan ze als golven over je heen. Wanneer dit gebeurt weten we vaak niet welke kant op te gaan of wat te doen.
Maar er zijn mensen, die ogenschijnlijk kalm en evenwichtig door deze stormen weten te navigeren.

Wat is hun geheim?
Zij weten dat elk probleem een oplossing heeft.
Wanneer je start vanuit dit inzicht ben je al vertrokken om je problemen het hoofd te bieden. Wanneer je weet dat er een oplossing is, een manier van leven dat je er geen of minder last van hebt en hoe dat er uit ziet, betekent dat je je focus hebt verlegd van het probleem naar een creatieve uitkomst. Je bent dan geen slachtoffer meer van de gebeurtenissen maar zit in een creatieve, oplossingsgerichte modus.

Zij blijven weg van het in cirkeltjes denken.

Gedachten cirkels zijn herhaalde gedachten en verhaaltjes die rond gaan in je hoofd. Gedachten als: wat zal ik gaan doen? Wat zal er gebeuren als? Waarom moet mij dit overkomen? Deze gedachten leveren alleen meer verwarring op en houden je mentaal gevangen in de situatie.

Wanneer je even diep ademhaalt en jezelf afvraagt: wat is het ergste dat me kan overkomen? Of: kan ik met 100% zekerheid stellen dat mijn gedachtegang over de situatie klopt?
Dit zijn verhelderende vragen omdat dingen vaak lang niet zo slecht zijn als hoe we ze eerst zagen. Ze helpen je eveneens te stoppen met hypothetische vragen die gebaseerd zijn op inbeelding.

Ze overdrijven de situatie niet.

Onze geest houdt ervan om situaties op te blazen. In een split second, kunnen we van een eenvoudige tegenslag gaan naar ‘OMG, ik kon dood zijn’. Ook naderhand wanneer we ons verhaal aan anderen vertellen gebeurt het dat we het verhaal groter maken. Voeg er niks aan toe en blijf bij de feiten.

Ze halen diep adem.

Zo simpel en zo effectief om ons te kalmeren. Het is zo’n natuurlijk gegeven dat we vergeten te ademen. Wanneer er een situatie is die angst en bloeddruk omhoog jaagt, stop dan even met wat je aan het doen bent. Hou je initiatief even terug en haal een paar keer diep adem. Sta jezelf toe de lucht te voelen die je lichaam in en uit stroomt.
Dit haalt de focus weg bij waar je in gedachten aan vasthield en helpt je met een meer gecentreerde en heldere blik te handelen in het hier-en-nu.

Ze breken problemen op in kleine stukjes.

Tijdens confrontaties met problemen worden we vaak overweldigd, omdat we alleen nog maar hun omvang zien. Zodra we de initiële shock te boven zijn en je wat afstand hebt kunnen nemen, breek dan het probleem op in hanteerbare stukjes. Dit helpt je om te zien dat er mogelijkheden zijn en dat de oplossing mogelijk niet zo moeilijk is als eerst gedacht. Zo kun je stap voor stap makkelijker met de situatie omgaan.

Ze accepteren wat er is.

Uiteindelijk komt het erop aan, zoals ik ook in de eerder blog schreef, de situatie exact te accepteren zoals die is.

  • accepteer wat er is gebeurd,
  • accepteer de problemen die het oplevert,
  • accepteer dat je misschien iets moet loslaten,
  • accepteer dat het mogelijk tijd kost om te herstellen,
  • accepteer dat je misschien niet gelukkig bent over de situatie.

Door de situatie te accepteren voor wat ie is, zet je een stapje opzij van het drama in het verhaal en zie je alleen de feiten. Wanneer je niet langer reageert op het drama in het verhaal, ontstaat er ruimte en neigen de problemen bijna als vanzelf eenvoudiger te worden. Het probleem gaat er dan niet meer met jou vandoor, maar jij brengt leiding in de situatie. En dan kun je rustig uit de storm navigeren.

Wat is jouw beste manier om uit het oog van de storm te navigeren?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *