Doolhof

‘Geef mij de kracht om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om tussen beide het onderscheid te maken.’
Keizer Marcus Aurelius

Meestal is het niet zo eenvoudig om het onderscheid te maken tussen problemen en beperkingen. Meestal is het mix van problemen en beperkingen als we ergens in vastlopen. Het is dan ook van belang eerst uit te zuiveren wat effectief een beperking is waaraan we niks kunnen veranderen en wat op zichzelf een probleem is waarvoor wel een oplossing denkbaar is. Laten we eerst eens even helder maken waarin nu het verschil tussen een probleem en een beperking zit.

Voor een beperking is iets wat we niet kunnen veranderen en waarvoor geen oplossing bestaat. Bijvoorbeeld: alles wat in het verleden is gebeurd, fysische verliezen, juridische regels en verboden, macro-economische omstandigheden etc. Wanneer je een been bent verloren in een auto-ongeluk, kun je op je kop gaan staan maar dat been zal niet meer aangroeien. Wanneer je vorig jaar een aankoop hebt gedaan waardoor je nu in de financiële moeilijkheden zit, kun je niet je kop in het zand steken door te doen alsof je die beslissing vorig jaar niet hebt genomen.

Problemen zijn zaken waarin juist wel verandering gebracht kan worden. Wanneer je inziet dat de aankoop van vorig jaar je nu in de problemen brengt, kun je actie ondernemen om financieel weer gezond te worden.

Kortom, iets is een probleem als er een oplossing denkbaar is en een beperking wanneer dit niet het geval is. Het is van groot belang, om het verschil tussen beide te zien. Als we namelijk een beperking voor een probleem aanzien, dragen we water naar de zee. Sommige zaken zijn onmogelijk te veranderen en dienen we dus te accepteren zoals ze zijn. We zullen ons hierbij moeten neerleggen en ermee leren omgaan. De gevolgen van een beperkingen zijn op zichzelf weer een probleem, waarvoor wel weer een oplossing denkbaar is. Daarentegen is ook niet slim om een probleem voor een beperking aan te zien. Daarmee onthoud je jezelf van kansen.

Eigenlijk kunnen we iets pas een probleem noemen als er een oplossing voor te vinden is!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *